PERSPEKTIVER

Her på siden deler vi vores perspektiver på biodiversitetskrisen og vores tanker om og forslag til, hvordan vi bedst arbejder med at vende tabet af biodiversitet - lokalt, nationalt og globalt. Praktisk, politisk og filosofisk.

I Habitats arbejder vi for en bred samfundsmæssig forståelse af både problemer og løsninger: En forståelse, der rækker ud over arealfordeling og spørger ind til samfundets kultur og natursyn, ser på forbrug og planlægning samt inkluderer, hvordan vi som enkeltpersoner lever og sammen ønsker at udvikle vores samfund.

Hvis vi reducerer biodiversitet til kun et spørgsmål om plads, risikerer vi at overse de bagvedliggende årsager til biodiversitetstabet – og dermed også de løsninger, som virkelig kan rykke.

Debatindlæg og artikler

  • Rapporten alle burde kende – men alt for få har læst

    Hvis du arbejder med biodiversitet eller bæredygtig udvikling, er dette rapporten, du ikke må overse. FN’s biodiversitetspanel (IPBES) har udgivet en banebrydende køreplan, der sætter ord på noget helt afgørende: Vi kan ikke vende biodiversitetstabet med små justeringer – det kræver dybtgående forandringer i hele samfundet.

    Rapporten viser for første gang, hvad transformative forandringer egentlig betyder i praksis – og er med til at understrege, hvorfor den tilgang er et stærk bidrag til indsatserne og politikken i Danmark.

    Læs med og bliv klogere på en internationalt forankret viden, der kan (og bør) ændre den måde, vi arbejder med natur, værdier og udvikling på.

  • Byer og biodiversitet hører sammen – også i arkitekturpolitikken

    I regeringens arbejde med en ny arkitekturpolitik spores et gryende fokus på natur og biodiversitet i byerne. Men det er stadig en alt for snæver forståelse, der dominerer – både her og i arbejdet med en kommende Lov om Biodiversitet. I et debatindlæg i Altinget kritiserer vi, at biodiversitet stadig primært forstås som et spørgsmål om arealer, og at byerne – hvor de fleste af os bor – er helt fraværende i udkastet til den nye lov

    Vi opfordrer til, at arkitekturpolitikken bliver et modspil til denne blindhed og viser, hvordan biodiversitet kan blive en grundlæggende dimension i den måde, vi designer og udvikler vores samfund på.

  • Biodiversitetskrisen kræver politisk mod – og ærlig tale

    “Politikerne skal lave en systemændring for at vi kan vende biodiversitetskrisen. Svaret er dog ikke bare mindre produktion.”
    Sådan skrev vi i debatindlæg til Altinget i oktober 2022, og det er stadig et relevant budskab: Vi skal være et samfund, der kan rumme både velfærd og en levende og rig natur, I Danmark tøver vi stadig med at tage livtag med de grundlæggende årsager til biodiversitetstabet. I dette debatindlæg opfordrer vi til, at politikere tør anerkende krisens fulde omfang – og handle derefter. For uden et klart billede af, hvad der faktisk driver biodiversitetstabet, risikerer vi at spilde dyrebar tid på løsninger, der ikke batter.

  • Biodiversitet handler ikke kun om naturen – det handler om hele samfundet

    Hvis Danmarks biodiversitetsindsats skal lykkes, må vi løfte blikket fra skov og eng og se på, hvordan hele vores samfund påvirker naturen. I dette debatindlæg fra maj 2021 argumenterer vi sammen med seniorforsker Christian Prip for, at biodiversitetsindsatsen skal brede sig langt ud over Miljøministeriets ressort og blive et anliggende for alle sektorer – fra erhverv og uddannelse til byudvikling og økonomisk politik.

    For biodiversitetstab er ikke kun et spørgsmål om arealer – det er et resultat af vores måde at indrette og forstå samfundet på.

  • Syv konkrete forslag til en stærkere biodiversitetspolitik

    Danmark har brug for en biodiversitetspolitik, der matcher krisens alvor – og griber mulighederne for reel forandring. I dette debatindlæg fra september 2018 peger vi på syv forslag, der kan løfte ambitionsniveauet: Fra at tænke biodiversitet på tværs af ministerier til at styrke offentlig deltagelse og nytænkning i lovgivningen.

    Det handler ikke om flere planer, men om mere mod – og om at lade biodiversitet blive en drivkraft i udviklingen af fremtidens samfund.

Vil du vide mere om, hvordan vi arbejder samfundsorienteret for at skabe plads til mere vild og mangfoldig natur - ude i de store åbne vidder og som del af vores byer og hverdagsliv?

Læs her seneste nyheder og cases fra Habitats: